본문 바로가기
KERD
논문KCI 등재

눈 위 발자국 추적을 통한 담비의 겨울철 생태특성 파악

The Food Habits and Habitat Use of Yellow-Throated Martens(Martes flavigula) by Snow Tracking in Korean Temperate Forest During the Winter

2

조회

0

다운로드

1

인용

0

참고문헌

키워드

주제분류환경공학

초록

본 연구에서는 담비의 겨울철 생태특성을 파악하기 위하여 속리산과 지리산 일대에서 2011년 1월에서부터 2013년 2월까지 3차례의 겨울에 걸쳐 총 13회, 49.8km 구간의 눈 위 담비 발자국을 추적하여겨울철 먹이습성 및 행동유형과 이동경로를 파악하였다. 연구결과, 담비의 겨울철 무리구성은 1-6마리로평균 2.9마리(±1.6)가 함께 활동하고 있었으며, 겨울철 먹이는 동물성 9종, 식물성 5종이 발견되어 잡식성으로 나타났다. 담비의 먹이탐색은 땅 위의 작은 구멍이나, 나무뿌리, 나무 더미, 관목림 하층부 등을수색하면서 이루어지며, 나무를 타고 올라가 나무 구멍이나 비어있는 새 둥지를 수색하는 행동도 확인되었다. 먹이 활동 흔적은 1km당 1.20개, 영역 표시 흔적은 1km당 1.42개가 발견되었으며, 사냥 성공률은28.3%로 나타났다. 겨울철 담비의 서식지 내 이동과 영역표시는 능선에서 이루어지지만, 먹이활동은 주로 사면과 계곡부 및 산림 가장자리에서 이루어지고 있었다. 따라서 담비 개체군 보전 및 서식지 관리를위해서는 주요 능선뿐만 아니라 계곡부와 산록지대 및 산림 가장자리까지의 산림 전반에 대한 보전 및 관리가 필요하다.

Abstract

The winter ecology of individual yellow-throated martens(Martes flavigula) intemperate region of Korea were studied through snow-tracking. The study was performed across 3 winter seasons, from January 2011 to February 2013. Total distance of 49.8km was snow tracked (comprising 13 snow-tracking routes) to determine winter foraging habits, general behavior and movement paths of solitary and small groups (1-6 individuals; mean = 2.9 ± 1.6) of yellow-throated martens. The martens in the current study were omnivorous, with their winter diet including 9 animal and 5 plant species. Yellow-throated martens searched for food near and under the fallen logs and branches, root plates of fallen trees, around the roots of growing trees, and in small holes in the ground. They also climbed trees to search inside the tree holes and vacant bird nests. Foraging activity was estimated to occur at a frequency of 1.20 times/km, while territory marking occurred 1.42 times/km on average. Of the 60 documented foraging activities we observed, 17 were successful (28.3%). Moving activity and territory marking mainly occurred along ridges, whereas foraging activity was recorded in valleys, slopes, and forest edges. To protect the habitat of this species, the entire forest should be preserved, including the valleys, slopes, and even forest edges as well as main ridges.

참고문헌 (47)

  1. 지리산 자연자원조사, "국립공원연구원", ~ (2011)
  2. 속리산 자연자원조사, "국립공원연구원", ~ (2011)
  3. Korean Red List of Threatened Species, "국립생물자원관", ~ (2014)
  4. 제4차 전국자연환경조사, "국립생태원", ~ (2014)
  5. 변희룡, "재약산 얼음골에 나타나는 온혈의 특징과 열적기구", 한국기상학회지, 40(4), pp.453~465 (2004), 한국기상학회
  6. 오홍식, "한국의 포유동물" (2004), 동방미디어
  7. 장경화, "한반도 강설의 기후학적 특성", 석사, 대기환경, pp.2003
  8. 최태영, "포유류의 도로횡단 특성과 행동권분석을 통한 로드킬 저감방안", 박사, 조경학, pp.2007
  9. 최태영, "야생동물 흔적도감" (2007), 돌베게
  10. 한국생명공학연구원, "한국식물종자도감" (2009)
  11. Andruskiw M, "Prey abundance, availability, and anxiety in structured environments", M.Sc., pp.2003
  12. Aubry KB, "Biology and Conservation of Martens, Sables, and Fishers: A New Synthesis", pp.4~ (2012), Cornell University Press
  13. Bicik V., "Distribution and habitat selection of badger Meles meles in Southern Moravia", Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Biologica, 38, pp.29~40 (2000)
  14. 최문보, "Composition of the insect diet in feces of yellow-throated marten, Martes flavigula, in Jirisan National Park, South Korea", Journal of Ecology and Environment, 38(3), pp.389~395 (2015), 한국생태학회[DOI]
  15. Duckworth JW., "Small carnivores in Laos: a status review with notes on ecology, behaviour and conservation", Small Carnivore Conservation, 16, pp.1~21 (1997)
  16. Goszczynski J, "Hunting activity and scent marking of home range by martens during the winter season", Folia Forestalia Polonica, 45, pp.37~45 (2003)
  17. Goszczynski J, "Patterns of winter locomotion and foraging in two sympatric marten species : Martes martes and Martes foina", Canadian Journal of Zoology, 85(2), pp.239~249 (2007)
  18. Grassman LI, "Ranging, habitat use and activity patterns of binturong Arctictis binturong and yellow-throated marten Martes flavigula in north-central Thailand", Wildlife Biology, 11(1), pp.49~57 (2005)
  19. Harrison DJ., "Martens and fisher(Martes) in human-altered environments: an international perspective", pp.23~ (2004), Springer-Verlag
  20. Heinemeyer KS, "Translating individual movements into population patterns:American marten in fragment forested landscapes", Ph.D., pp.2002
  21. Heptner VG, "Mammals of the Soviet Union", pp.905~ (1967), Vysshaya Shkola Publishers
  22. Mammals of the Soviet Union. Vol. II, part 1b, "Heptner VG", Washington, D.C. Smithsonian Institution Labraries and Natioanl Science Foundation, 917~ (2002)
  23. Hutchings MR, "Mustelid scentmarking in managed ecosystems : implications for population management", Mammal Review, 30, pp.157~169 (2000)
  24. Je¸drzejewski W, "Foraging by pine marten Martes martes in relation to food resources in Bialowieza National Park, Poland", Acta Theriologica, 38(4), pp.405~426 (1993)
  25. Kaneko Y, "Food habits and habitat selection of suburban badger in Japan", Journal of Zoology, 270(1), pp.78~89 (2006)
  26. Kevin H, "Bobcat: Master of survival", pp.82~ (2007), Oxford University Press
  27. Marchand PJ, "Life in Cold: An Introduction to Winter Ecology", pp.91~ (2014), University Press of New England
  28. Matyushkin EN, "The yellow-throated marten in the Russian Far East", Lutreola, 1, pp.2~9 (1993)
  29. Newman C, "Contrasting Sociality in Two Widespread, Generalist, Mustelid Genera, Meles and Martes", Mammal Study, 36(4), pp.169~188 (2011)
  30. Nowak RM, "Walker’s Mammals of the World", pp.241~ (1995), The Johns Hopkins University Press
  31. Parr JWK, "Notes on diet, habituation and sociality of Yellowthroated marten Martes flavigula", Small Carnivore Conservation, 36, pp.27~29 (2007)
  32. Pocock RI, "The Fauna of British India, Including Ceylon and Burma", pp.115~ (1941), Taylor & Francis
  33. Powell RA., "Mustelid Spacing Patterns : Variations on a Theme by Mustela", Ethology, 50(2), pp.153~165 (1979)
  34. Proulx G., "Snow-tracking to determine Martes winter distribution and habitat use. Martes in carnivore communities", pp.211~224 (2006), Alpha wildlife publications
  35. Pulliainen E., "Scent-marking in the pine marten(Martes martes)in Finnish Forest Lapland in winter. Sonderdruckaus Z. f", Saugetierkunde Bd, 47(2), pp.91~99 (1982)
  36. Sathyakumar, "ENVIS Bulletin:wildlife and protected areas. Mustelids, viverrids and herpesids of India", pp.39~42 (1999), Wildlife Institute of India
  37. Silva M, "Habitat use and home range size of red foxes in Prince Edward Island(Canada)based on snow-tracking and radio-telemetry data", Open Life Sciences, 4(2), pp.229~240 (2009)
  38. Smith AC, "Home-range size and habitat selection by American marten (Martes americana) in Labrador", Canadian Jorunal of Zoology, 80(9), pp.1602~1609 (2002)
  39. Sulkava R., "Snow tracking: a relevant method for estimating otter Lutra lutra populations", Wildlife Biology, 13(2), pp.208~218 (2007)
  40. Squires JR, "A snow-tracking protocol used to delineate local lynx, Lynx canadensis, distributions", The Canadian Field Naturalist, 118, pp.583~589 (2004)
  41. Taylor SL, "Forest micro environments and resting energetics of the American marten Martes americana", Ecography, 17, pp.249~256 (1994)
  42. Wroughton R C., "Bombay Natural History Society’s Mammal Survey of India, Burma and Ceylon. N° 25. Chin Hills", Journal of the Bombay Natural History Society, 24, pp.758~773 (1916)
  43. Zalewski A, "Spatial organisation and dynamics of the pine marten Martes martes population in Białowieza Forest(E Poland)compared with other European woodlands", Ecography, 29(1), pp.31~43 (2006)
  44. Zhou YB, "Diet of an opportunistically frugivorous carnivore, Martes flavigula, in subtropical forest", Journal of Mammalogy, 92(3), pp.611~619 (2011)
  45. Zhou YB, "Biogeographical variation in the diet of Holarctic martens(genus Martes, Mammalia : Carnivora : Mustelidae) : adaptive foraging in generalists", Journal of Biogeography, 38, pp.137~147 (2010)
  46. Zhou YB, "Frugivory and seed dispersal by the yellow-throated marten, Martes flavigula, in a subtropical forest of China", Journal of Tropical Ecology, 24, pp.219~223 (2008)

관련 논문AI추천

이 간행물의 다른 논문 (10건)