Composition of the insect diet in feces of yellow-throated marten, Martes flavigula, in Jirisan National Park, South Korea
2
조회
0
다운로드
1
인용
0
참고문헌
키워드
초록
The composition of the Martes flavigula diet has been extensively studied, but little is known about its insect component. This study characterized the insect diet and insect nest materials in the feces of M. flavigula. A total of 952 fecal samples were collected in Jirisan National Park from January 2009 to November 2011, and 1379 species or taxonomic groups were identified. M. flavigula fed on insects (8.7%) and bee wax (5.0%), which comprised 2.9% and 4.4% of the dry weight of M. flavigula feces, respectively. A total of 12 insect species belonging to 8 families in 3 orders were identified. The most frequently found insects were Hymenoptera (frequency of occurrence, FO, 89.1), including Vespa simillima simillima (FO, 37.3) and Vespula koreensis koreensis (FO, 20.0). The Vespidae constituted the majority of the insect diet in autumn when the diversity of marten’s prey was strongly reduced, probably because the numbers of social insects were sufficient for M. flavigula. In addition, the data suggest that M. flavigula attacks the nests of social wasps in late autumn when males do not have a venomous sting and new queens are less aggressive than workers. Bee wax appeared in all seasons and the highest rate was from spring to early summer. However, the remains of honeybees were not found in feces; thus, M. flavigula presumably eats honey but not honeybees.
Abstract
The composition of the Martes flavigula diet has been extensively studied, but little is known about its insect component. This study characterized the insect diet and insect nest materials in the feces of M. flavigula. A total of 952 fecal samples were collected in Jirisan National Park from January 2009 to November 2011, and 1379 species or taxonomic groups were identified. M. flavigula fed on insects (8.7%) and bee wax (5.0%), which comprised 2.9% and 4.4% of the dry weight of M. flavigula feces, respectively. A total of 12 insect species belonging to 8 families in 3 orders were identified. The most frequently found insects were Hymenoptera (frequency of occurrence, FO, 89.1), including Vespa simillima simillima (FO, 37.3) and Vespula koreensis koreensis (FO, 20.0). The Vespidae constituted the majority of the insect diet in autumn when the diversity of marten’s prey was strongly reduced, probably because the numbers of social insects were sufficient for M. flavigula. In addition, the data suggest that M. flavigula attacks the nests of social wasps in late autumn when males do not have a venomous sting and new queens are less aggressive than workers. Bee wax appeared in all seasons and the highest rate was from spring to early summer. However, the remains of honeybees were not found in feces; thus, M. flavigula presumably eats honey but not honeybees.
참고문헌 (29)
- Archer ME, "Vespine wasps of the world: behaviour, ecology & taxonomy of the Vespinae" (2012), Siri Scientific Press
- Balestrieri A, "Food habits of genetically identified pine marten (Martes martes) expanding in agricultural lowlands (NW Italy)", Acta Theirol, 56, pp.199~207 (2011)
- Buskirk SW, "Martens, sables, and fishers: biology and conservation", pp.1~10 (1994), Cornell University Press
- Management of ecological corridor to conserve wildlife population (II), "Choi T", National Institute of Environmental Research, 26~ (2010)
- Endangered wildlife research to conserve ecological corridor, "Choi T", National Institute of Environmental Research, 31~ (2012)
- Management of ecological corridor to conserve wildlife population (III), "Choi T", National Institute of Environmental Research, 29~ (2011)
- Management of ecological corridor to conserve wildlife population (I), "Choi T", National Institute of Environmental Research, 97~ (2009)
- Clevenger AP, "Pine marten (Martes martes Linné, 1758) comparative feeding ecology in an island and mainland population of Spain", Z Säugetierkd, 58, pp.212~224 (1993)
- Clevenger AP, "Martens, sables, and fishers: biology and conservation", pp.326~340 (1994), Cornell University Press
- De Marinis AM, "Feeding habits of the pine marten Martes martes L., 1758, in Europe: a review. In: Proceedings II Italian symposium on carnivores (Prigioni C ed)", Hystrix, 7, pp.143~150 (1995)
- Grassman LI, "Ranging, habitat use and activity patterns of binturong Arctictis binturong and yellow-throated marten Martes flavigula in northcentral Thailand", Wildl Biol, 11, pp.49~57 (2005)
- Hammer Ø, "PAST: Paleontological Statistics Software Package for Education and Data Analysis", Palaeontologia Electronica, 4, pp.1~9 (2001)
- Harrison DJ, "Martens and fisher (Martes) in human-altered environments: an international perspective" (2004), Kluwer Academic Publishers
- "The IUCN Red List of Threatened Species" (2014)[URL]
- Jedrejewska B, "Predation in vertebrate communities: the Bialowieza Primeval Forest as a Case Study" (1998), Springer-Verlag
- 김정규, "Occurrence of Vespa velutina Lepeletier from Korea, and a revised key for Korean Vespa species (Hymenoptera: Vespidae)", Entomological Research, 36(2), pp.112~115 (2006), 한국곤충학회
- Lekagul B, "Mammals of Thailand" (1977), Kurusapha Press
- Marchesi P, "Regime alimentaire de la marte (Martes martes L.) dans de Jura Suisse (Mammalia: Mustelidae)", Rev Suisse Zool, 96, pp.127~146 (1989)
- Matsuura M, "Biology of the Vespine wasps" (1990), Springer-Verlag
- Nowak RM, "Walker’s Mammals of the World" (1999), Johns Hopkins University Press
- Parr JWK, "Notes on diet, habituation and sociality of yellow-throated marten Martes flavigula", Small Carniv Conserv, 36, pp.27~29 (2007)
- Payne J, "A field guide to the mammals of Borneo", The Sabah Society with WWF Malaysia, ~ (1985)
- Prater SH, "The book of Indian animals" (1993), Bombay Natural History Society and Oxford University Press
- Proulx G, "Martens and Fishers (Martes) in Human-Altered Environments", pp.21~76 (2000), Springer
- Roberts TJ, "The mammals of Pakistan" (1977), Ernest Benn Limited
- Yamane SK, "A tentative revision of the subgenus Paravespula of eastern Asia (Hymenoptera: Vespidae)", Insecta Matsumurana, 19, pp.1~46 (1980)
- Zhou YB, "Diet of an opportunistically frugivorous carnivore, Martes flavigula, in subtropical forest", J Mamm, 92, pp.611~619 (2011)
- Zhou YB, "Biogeographical variation in the diet of Holarctic martens (genus Martes, Mammalia: Carnivora: Mustelidae): adaptive foraging in generalists", J Biogeogr, 38, pp.137~147 (2010)
- Zhou YB, "Frugivory and seed dispersal by the yellow-throated marten, Martes flavigula, in a subtropical forest of China", J Trop Ecol, 24, pp.219~223 (2008)
