본문 바로가기
KERD
논문KCI 등재

Characteristics of Wintering Habitat use by Black-tailed Gulls (Larus crassirostris) on The West Coast of Korea

2

조회

0

다운로드

0

인용

0

참고문헌

키워드

초록

This study used a GPS tracker to determine characteristics of wintering habitat use by black-tailed gulls on the west coast of Korea. Results of this study showed a southward movement in December and a northward movement in March. The wintering habitat was confirmed to include the southwest coastal island area (Group 1), the inland coastal area (Group 2), and China (Group 3). The wintering home range was the narrowest in October and the widest in December. Home range of Group 1 was increased from November, showing the maximum in December, decreased in February, and then tended to increase again in March. Group 2 showed the widest home range in November and a narrow range of home range from December. Home range of Group 3 showed a mixed pattern of group 1 and group 2. The flight rate was the lowest in January and the highest in March. Day and night flight rates showed significant differences by month. This study identified wintering characteristics of the West Coast population of black-tailed gulls on the West Coast, including their wintering areas, migration periods, and use patterns. These wintering characteristics of black-tailed gull in the west coast area are thought to be affected by environmental factors (such as food resources and fishing activities) and geographical characteristics of the West Coast where many islands are distributed.

Abstract

This study used a GPS tracker to determine characteristics of wintering habitat use by black-tailed gulls on the west coast of Korea. Results of this study showed a southward movement in December and a northward movement in March. The wintering habitat was confirmed to include the southwest coastal island area (Group 1), the inland coastal area (Group 2), and China (Group 3). The wintering home range was the narrowest in October and the widest in December. Home range of Group 1 was increased from November, showing the maximum in December, decreased in February, and then tended to increase again in March. Group 2 showed the widest home range in November and a narrow range of home range from December. Home range of Group 3 showed a mixed pattern of group 1 and group 2. The flight rate was the lowest in January and the highest in March. Day and night flight rates showed significant differences by month. This study identified wintering characteristics of the West Coast population of black-tailed gulls on the West Coast, including their wintering areas, migration periods, and use patterns. These wintering characteristics of black-tailed gull in the west coast area are thought to be affected by environmental factors (such as food resources and fishing activities) and geographical characteristics of the West Coast where many islands are distributed.

참고문헌 (23)

  1. Arcos, J. M., "Changes in foraging range of Audouin's gulls Larus audouinii in relation to a trawler moratorium in the Western Mediterranean", Colon Waterbird, 19, pp.128~131 (1996)[DOI]
  2. Choi, J. H., "Distribution of DDTs and Hg in Eggs of Black-Tailed Gulls(Larus crassirostris)in the Coastal Environment", Journal of Environmental Science international, 27, pp.1279~1290 (2018)[DOI]
  3. Hong, S. B., "The Visitation Aspect of Blacktailed Gull(Larus crassirostris)in the Long Period at Nakdong Estuary, Busan, Republic of Korea", Korean Journal of Ornithology, 18, pp.1~10 (2011)
  4. Hong, M., "First Report of Annual Habitat Ranges in Black-tailed Gulls(Larus crassirostris)Breeding on Dokdo Island", Ocean and Polar Research, 41, pp.99~105 (2019)[DOI]
  5. Jeong, G., "Population genetic structure and regional fragmentation of rare CO1 haplotypes of Black-tailed gulls(Larus crassirostris : Laridae)in Korean Peninsula", Korean Journal of Ornithology, 25, pp.106~111 (2018)[DOI]
  6. Kang, J. H., "Study on the Breeding Status of the Natural Monument Islet(Chilbaldo, Sasudo, Nando, Hongdo)", Korean Journal of Ornithology, 15, pp.169~175 (2008)
  7. Kim, M., "Breeding Population and Habitat of Black-tailed Gulls(Larus crassirostris)on Nando Island, Natural Monument", Korean Journal Environmental Biology, 35, pp.134~142 (2017)[DOI]
  8. Kim, M., "First Report of Habitat Ranges in Black-tailed Gulls(Larus crassirostris)breeding on Hongdo Island, Hallyeohaesang National Park", Journal of National Park Research, 12, pp.59~66 (2021)[DOI]
  9. Kim, M., "Status of Black-tailed gulls breeding on Hongdo(Hallyeohaesang National Park)and Nando Island", Journal of National Park Research, 13, pp.61~66 (2022)[DOI]
  10. Kwon, Y. S., "Growth Rates of Black-tailed Gull(Larus crassirostris)Chicks in Hongdo Island", Korean Journal of Ornithology, 14, pp.39~44 (2007)
  11. Lee, W. S., "Habitat Selection by Black-tailed Gulls on Hongdo Island, Korea", Waterbirds, 31, pp.495~501 (2008)[DOI]
  12. Lee, J., "Preliminary study of DDTs variability depending on the egg-laying order of Black-tailed Gull(Larus crassirostris)breeding at Baengnyeongdo, South Korea", Korean Journal of Ornithology, 24, pp.39~49 (2017)[DOI]
  13. Lee, S. J., "Animal Home Range Estimators", Korean Journal Environmental and Ecology, 36, pp.202~216 (2022)[DOI]
  14. Lee, Y., "Black-tailed Gull count using UAV-based aerial image on the Chilsando breeding colony", Korean Journal of Ornithology, 29, pp.105~112 (2022)[DOI]
  15. Lee, S. H., "The diurnal and nocturnal home range differences of Blacktailed Gulls(Larus crassirostris)", Korean Journal of Ornithology, 30, pp.116~214 (2023)[DOI]
  16. Lee, Y. S., "Population genetic structure of Black-tailed Gulls(Larus crassirostris)breeding in the Republic of Korea", Korean Journal of Ornithology, 30, pp.108~115 (2023)[DOI]
  17. "First Larus crassirostris Spotted on Baekryeong Island Moves to China" (2019)[URL]
  18. NIBR., "2021-2022 Winter Waterbird Census of Korea", National Institute of Biological Resources, ~ (2022)
  19. Park, J.G., "Identification Guide to Birds of Korea" (2014), Nature and Ecology Press
  20. Rock, P., "Results from the first GPS tracking of roof-nesting Herring Gulls Larus argentatus in the UK", Ringing & Migration, 31, pp.47~62 (2016)[DOI]
  21. Xia, H., "Nonbreeding movements of the Black-tailed Gull(Larus crassirostris)", Avian Research, 14, pp.100103~ (2023)[DOI]
  22. Yoda, K., "Spatio-temporal responses of Black-tailed gulls to natural and anthropogenic food resources", Marine Ecology Progress Series, 466, pp.249~259 (2012)[DOI]
  23. Yu. J. P., "Hatching and Livability of the Black-tailed Gull(Larus crassirostris)in Relation to the Egg Size in Hongdo Island", Korean Journal of Ornithology, 13, pp.15~20 (2006)

관련 논문AI추천

이 간행물의 다른 논문 (5건)