본문 바로가기
KERD
논문KCI 등재

Variability in group size and daily activity budget of family groups of the gelada baboon (Theropithecus gelada) at Guassa Community Conservation Area, Central Ethiopia

1

조회

0

다운로드

0

인용

0

참고문헌

키워드

주제분류생물학

초록

Background: The gelada baboon, Theropithecus gelada Ruppell, 1835, is an endemic primate of the central and western highlands of Ethiopia occurring between altitudes of 1800–4400 m. Variability in activity time budget between the two gelada social units, i.e., one-male units (OMUs) and all-male units (AMUs), has not been studied previously. Thus, the present study was an effort to understand intra- and inter-variations in group size and daily activity time budget in gelada baboon OMUs and AMUs at Guassa Community Conservation Area, Central Ethiopia. The instantaneous sampling method was used in the data collection. Results: Both OMU and AMU groups allocated more time for feeding (OMUs = 36.96%; AMUs = 35%) followed by moving (OMU = 25.8%; AMUs = 27%). Grooming was the most frequent social activity in both family groups (OMUs= 8.56%; AMUs = 11.81%). OMUs and AMUs did not show significant variation between themselves in the timebudget and temporal distribution of their daily activities. However, the overall variation in the time budget allocated for daily activities within OMUs and AMUs was statistically significant (p < 0.05%). The different age and sex groups in OMUs (i.e., immature, sub-adult females, subordinate males, adult females, and alpha males) showed statistically significant variation in their time budget allocation for the daily activities (p < 0.05) except for feedingand moving. Alpha males had the highest proportion of resting (32.14%) and aggression (31.92%). Immature individuals were responsible for > 90% of the time budget recorded for playing while adult females showed the highest frequency of grooming. Group size of OMUs ranged between 5 and 15 individuals (mean ± SD = 11.25 ±1.95). Adult females comprised the highest number within OMUs (mean = 4.5) followed by immature individuals(mean = 3). The group size of AMUs ranged from 4 to 8 (mean ± SD = 6.6 ± 1.5). Conclusion: Our results showed that the gelada baboon spent less time on foraging compared to previous studies at the Simien Mountains and Debre-Libanos area. We suggested this variation could be explained based on higher forage quality at Guassa Community Conservation Area resulting from better conservation of the habitat.

Abstract

Background: The gelada baboon, Theropithecus gelada Ruppell, 1835, is an endemic primate of the central and western highlands of Ethiopia occurring between altitudes of 1800–4400 m. Variability in activity time budget between the two gelada social units, i.e., one-male units (OMUs) and all-male units (AMUs), has not been studied previously. Thus, the present study was an effort to understand intra- and inter-variations in group size and daily activity time budget in gelada baboon OMUs and AMUs at Guassa Community Conservation Area, Central Ethiopia. The instantaneous sampling method was used in the data collection. Results: Both OMU and AMU groups allocated more time for feeding (OMUs = 36.96%; AMUs = 35%) followed by moving (OMU = 25.8%; AMUs = 27%). Grooming was the most frequent social activity in both family groups (OMUs= 8.56%; AMUs = 11.81%). OMUs and AMUs did not show significant variation between themselves in the timebudget and temporal distribution of their daily activities. However, the overall variation in the time budget allocated for daily activities within OMUs and AMUs was statistically significant (p < 0.05%). The different age and sex groups in OMUs (i.e., immature, sub-adult females, subordinate males, adult females, and alpha males) showed statistically significant variation in their time budget allocation for the daily activities (p < 0.05) except for feedingand moving. Alpha males had the highest proportion of resting (32.14%) and aggression (31.92%). Immature individuals were responsible for > 90% of the time budget recorded for playing while adult females showed the highest frequency of grooming. Group size of OMUs ranged between 5 and 15 individuals (mean ± SD = 11.25 ±1.95). Adult females comprised the highest number within OMUs (mean = 4.5) followed by immature individuals(mean = 3). The group size of AMUs ranged from 4 to 8 (mean ± SD = 6.6 ± 1.5). Conclusion: Our results showed that the gelada baboon spent less time on foraging compared to previous studies at the Simien Mountains and Debre-Libanos area. We suggested this variation could be explained based on higher forage quality at Guassa Community Conservation Area resulting from better conservation of the habitat.

참고문헌 (26)

  1. Abie K, "Daily activity, feeding ecology and habitat association of gelada baboon(Theropithecus gelada)around Debre-Libanos, Northwest Shewa Zone, Ethiopia", Internat J Biodivers Conserv, 9(6), pp.232~238 (2017)
  2. Altmann J, "Observational study of behavior : sampling method", Behavior, 49, pp.227~267 (1974)
  3. Andarge E, "Human wildlife conflict involving Ethiopian Wolf (Canis simensis) and Gelada baboons (Theropithecus gelada) in and around Guassa Community Conservation Area", M.Sc, pp.2010
  4. Bronson FH, "Energy balance and ovulation : small cages versus natural habitats", Reprod Fertil Dev, 10(2), pp.127~138 (1998)
  5. Dunbar RIM, "Determinants and evolutionary consequences of dominance among female gelada baboons", Behav EcolSociobiol, 7(4), pp.253~265 (1980)
  6. Dunbar RIM, "Structure of gelada baboon reproductive units", Ethol Internat J Behavior Ecol, 63(4), pp.265~282 (1983)
  7. Dunbar RIM, "Functional significance of social grooming in primates", Folia Primatol, 57, pp.121~131 (1991)
  8. Dunbar RIM, "Dominance and reproductive success among female gelada baboons", Nature, 266, pp.351~352 (1977)
  9. Dunbar RIM, "Maternal time budgets of gelada baboons", Anim Behav, 36(4), pp.970~980 (1988)
  10. Filipcik R, "The daily pattern of main activities in the gelada baboon(Theropithecus gelada)", Acta, 62, pp.891~896 (2014)
  11. "Theropithecus gelada. The IUCN Red List of threatened Species 2008"[URL]
  12. "Primate Factsheets: Gelada baboon (Theropithecus gelada) taxonomy, morphology, & ecology" (2008)[URL]
  13. Iwamoto T, "Thermoregulation, habitat quality and the behavioral ecology of gelada baboons", J Anim Ecol, 52, pp.357~366 (1983)
  14. Kawai M, "Social organization of gelada baboons : social units and definitions", Primates, 24(1), pp.13~24 (1983)
  15. Lehmann J, "Group size and social cohesion in primates", Anim Bhav, 74(6), pp.1617~1629 (2007)
  16. Mancini G, "Play and social dynamics in a captive herd of gelada baboons(Theropithecus gelada)", Behav Processes, 82(3), pp.286~292 (2009)
  17. Palagi E, "Contagious yawning in gelada baboons as a possible expression of empathy", Proc Nati Acad Sci USA, 106(46), pp.19262~19267 (2009)
  18. Roux AL, "Female philopatry and dominance patterns in wild geladas", Am J Primatol, 73, pp.422~430 (2011)
  19. Snyder-Mackler N, "Defining higher levels in the multilevel societies of Gelada (Theropithecus gelada)", Int J Primatol, 33(5), pp.1054~1068 (2012)
  20. Tefera Z, "Common property resource management of Afro-alpine habitat supporting a population of a critically endangered Ethiopian Wolf (Cannis simensis)", PhD, pp.2001
  21. Tefera Z, "Community management of Afro alpine highlands Ethiopia", LEISA Magazine (2005)
  22. Tefera Z, "Behaviour and ecology of the Ethiopian wolf(Canis simensis)in human-dominated landscape outside protected areas", Anim Conserv, 8, pp.113~121 (2005)
  23. Vaughan TA, "Mammalogy" (2000), Thomson Learning Inc
  24. Walker EP, "Mammals of the World. Volume I" (1975), The Johns Hopkins University Press
  25. Woldegeorgis C, "Activity budget and behavioral patterns of gelada(Mammalia : Primates : Cercopithecidae)on the Gich Plateau of the Simien Mountains National Park, Ethiopia", JoTT, 7(8), pp.7409~7415 (2015)
  26. Yalden DW, "Catalogue of the mammals of Ethiopia", Monitore Zoologico Italiano(NS)Suppl, 9, pp.1~52 (1977)

관련 논문AI추천

Population structure and habitat use of gelada baboon (Theropithecus gelada) in Wof-Washa Forest (Gosh-Meda Area), Central EthiopiaBirhanu Goshme, Mesele Yihune한국생태학회 · Journal of Ecology and Environment2018 · 제42권 제4호Population size, group and age structure of geladas (Theropithecus gelada) in escarpments of Eastern Tigray, Ethiopia: implication for conservationDati Deribe, Girmay Teklay한국생태학회 · Journal of Ecology and Environment2020 · 제44권 제3호Human Impact on Diversity and Abundance of Baboon (Papio kindae)-edible Fleshy-fruited Trees in Miombo Forests of the Kundelungu National Park, D.R. CongoAkindayo Abiodun Sowunmi, Albert Orodena Aweto, Désiré Mujike Numbi, Didier Kambol Tshikung, Jonathan Ilunga Muledi, Mylor Ngoy Shutcha, Paul Kaseya Kazaba산림과학연구소 · Journal of forest and environmental science2020 · 제36권 제3호Does Visitation Dictate Animal Welfare in Captivity? : A Case Study of Tigers and Leopards from National Zoological Park, New Delhi이항, Avni Gupta, Mahima Sharma, Puneet Pandey, Saurabh Vashisth, Upamanyu Hore국립생태원 · 국립생태원회보2022 · 제3권 제2호Fish composition and their habitat preferences in human impacted tributaries of the upper Awash River, EthiopiaAschalew Lakew, Habtamu Tadesse한국수산과학회 · Fisheries and Aquatic Sciences2025 · 제28권 제6호Comparison of Two Methods for Measuring Daily Path Lengths in Arboreal PrimatesLappan, Susan한국생태학회 · Journal of Ecology and Environment2007 · 제30권 제2호

이 간행물의 다른 논문 (17건)