Diet of yellow bitterns (Ixobrychus sinensis) during the breeding season in South Korea
2
조회
0
다운로드
0
인용
0
참고문헌
키워드
초록
Yellow bitterns (Ixobrychus sinensis) are a small wetland bird common to Asian countries including South Korea, Japan,and China. The aim of this study is to describe diet of yellow bitterns during the breeding season in artificial wetland of northeastern South Korea between May to August 1999-2001. For the purposes of this paper, we observe the frequency of nest visiting by parents during the chick rearing period. A total of 98 boluses regurgitated by 52 chicks aged 1 day to 11 days after hatching form the sample and are shown to contain 323 food items. A bolus contained mean 3.8 items and weighs 0.2 g to 7.7 g. The most regularly occurring food items recorded are fish (63%) and insets (33%). In terms of fish,top mouth minnows (Pseudorasbora parva) and crucian carps (Carassius auratus) are frequently observed. In terms of insects, there are mosquitoes (Diptera), instars of dragonfly (Libelluidae), damselflies (Coenagrinonidae) and water bugs (Diplonychus japonicus). Yellow bitterns were also shown to feed on bull frogs (Rana catesbeiana), shrimp (Palaemonidae),and spiders (Araneae). The size of fish in a bolus ranged from 15.56 mm to 93.73 mm (mean, 37.08 mm). The amount of food can be observed to increase with the age of chicks (r = 0.279, P = 0.025, N = 64) but parents did not provide larger fish as chicks grew. Parent birds visited nests more frequently when they have a larger brood (F1,21 = 14.529, P = 0.001). Our results suggest that fish is the most important prey during the breeding season and that age of chicks is related to amount of diet in yellow bitterns.
Abstract
Yellow bitterns (Ixobrychus sinensis) are a small wetland bird common to Asian countries including South Korea, Japan,and China. The aim of this study is to describe diet of yellow bitterns during the breeding season in artificial wetland of northeastern South Korea between May to August 1999-2001. For the purposes of this paper, we observe the frequency of nest visiting by parents during the chick rearing period. A total of 98 boluses regurgitated by 52 chicks aged 1 day to 11 days after hatching form the sample and are shown to contain 323 food items. A bolus contained mean 3.8 items and weighs 0.2 g to 7.7 g. The most regularly occurring food items recorded are fish (63%) and insets (33%). In terms of fish,top mouth minnows (Pseudorasbora parva) and crucian carps (Carassius auratus) are frequently observed. In terms of insects, there are mosquitoes (Diptera), instars of dragonfly (Libelluidae), damselflies (Coenagrinonidae) and water bugs (Diplonychus japonicus). Yellow bitterns were also shown to feed on bull frogs (Rana catesbeiana), shrimp (Palaemonidae),and spiders (Araneae). The size of fish in a bolus ranged from 15.56 mm to 93.73 mm (mean, 37.08 mm). The amount of food can be observed to increase with the age of chicks (r = 0.279, P = 0.025, N = 64) but parents did not provide larger fish as chicks grew. Parent birds visited nests more frequently when they have a larger brood (F1,21 = 14.529, P = 0.001). Our results suggest that fish is the most important prey during the breeding season and that age of chicks is related to amount of diet in yellow bitterns.
참고문헌 (26)
- Adler J, "Provisoning behaviour of male and female grasshopper sparrows", Wilson J Ornithol, 123, pp.515~520 (2011)
- Bae Y, "A Picture Guide Book of Korean Insects", pp.1998
- Barrett RT, "Diet studies of seabirds: a review and recommendations", ICES J Mar Sci, 64, pp.1675~1691 (2007)
- Dies JI, "Diet of nesting gull-billed terns in eastern Spain", Waterbirds, 28, pp.106~109 (2005)
- Eggers S, "Predator-induced plasticity in nest visitation rates in the Siberian jay (Perisoreus infaustus)", Behav Ecol, 16, pp.309~315 (2005)
- Ge ZM, "Effects of vegetative cover changes on the carrying capacity of migratory shorebirds in a newly formed wetland, Yangtze River Estuary, China", Zool Stud, 48, pp.769~779 (2009)
- Gerlach J, "The distribution, ecology and status of the yellow bittern Ixobrychus sinensis in Seychelles", Afr J Ecol, 40, pp.194~196 (2002)
- Gilbert G, "Nestling diet and fish preference of bitterns Botaurus stellaris in Britain", Ardea, 91, pp.35~44 (2003)
- Hancock J, "The Heron's Handbook" (1984), Harper and Row
- Ito M, "Seasonal and inter-annual oceanographic changes induce diet switching in a piscivorous seabird", Mar Ecol Prog Ser, 393, pp.273~284 (2009)
- Kim I, "A Picture Guide Book of Korean Fish" (1993), Academic Books
- Kim M, "Breeding ecology of yellow bitterns", 석사, pp.2001
- Kirkpatrick CM, "Some foods of young great blue herons", Am Midl Nat, 24, pp.594~601 (1940)
- Lansdown RV, "Some aspects of the ecology of Ixobrychus bitterns nesting in Malaysia ricefields", Colon Waterbirds, 16, pp.98~101 (1993)
- Limmer B, "Improvement in chick provisioning with parental experience in a seabird", Anim Behav, 77, pp.1095~1101 (2009)
- Mitrus C, "Changes in nestling diet composition of the red-breasted flycatcher Ficedula parva in relation to chick age and parental sex", Anim Biol, 60, pp.319~328 (2010)
- Navarro J, "Seasonal changes in the diet of a critically endangered seabird and the importance of trawling discards", Mar Biol, 156, pp.2571~2578 (2009)
- Olmos F, "Breeding season diet of Scarlet ibises and little blue herons in a Brazilian mangrove swamp", Waterbirds, 24, pp.50~57 (2001)
- Paiva VH, "Influence of environmental factors and energetic value of food on Little Tern Sterna albifrons chick growth and food delivery", Bird Stud, 53, pp.1~11 (2006)
- Pierotti R, "Diet choice in the herring gull: constraints imposed by reproductive and ecological factors", Ecology, 72, pp.319~328 (1991)
- Ramos R, "Diet of Yellow-legged Gull (Larus michahellis) chicks along the Spanish Western Mediterranean coast: the relevance of refuse dumps", J Ornithol, 150, pp.265~272 (2009)
- Therkildsen OR, "Assessment of food intake rates in pink-footed geese Anser brachyrhynchus based on examination of oesophagus contents", Wildl Biol, 6, pp.167~172 (2000)
- Ueda K, "The birds of Kusukdo", Wild Bird Rep, 76, pp.30~36 (1985)
- Ueda K, "Food of the yellow bittern Ixobrychus sinensis in boluses regurgitated by nestlings", J Yamashina Inst Ornithol, 24, pp.13~17 (1992)
- Wanless S, "Black-legged kittiwakes as indicators of environmental change in the North Sea: evidence from long-term studies", Prog Oceanogr, 72, pp.30~38 (2007)
- Youn IB, "Aquatic Insects of Korea" (1995), Jeonghangsa
