인천광역시 도서지역에서 번식하는 저어새(Platalea minor)의 육추 교대에 관한 비교 연구
A Comparative Study of Nest Attendance Patterns of Chick-rearing Black-faced Spoonbills (Platalea minor) in Incheon, South Korea
2
조회
0
다운로드
0
인용
0
참고문헌
키워드
초록
Our study was conducted to examine the nest attendance of the Black-faced Spoonbill (Platalea minor) from 2015 to 2018 at two Islets located in Incheon, South Korea. We visited study sites in March- April and set up the remote sensor cameras at two breeding sites (Mae-do, Guji-do) to observe chick-rearing behavior. Mean nest bout length at Mae-do (female: 4.2 ± 0.1 hr, male: 4.0 ± 0.1 hr) was shorter than at Guji-do (female: 5.3 ± 0.2, male: 6.0 ± 0.3 hr), and trip duration at Mae-do (female: 4.4 ± 0.1 hr, male: 4.0 ± 0.1) was also shorter than at Guji-do (female: 7.0 ± 0.2 hr, male: 7.0 ± 0.3). Mean nest bout length and trip duration at both study sites decreased as chick rearing progressed. Males attended their nests during the daytime, and females attended their nests during the nighttime. Our results showed that females and males’ duties were divided by the diel cycle, but the pattern of nest attendance could change depending on the environment of their breeding sites during the chick-rearing period.
Abstract
Our study was conducted to examine the nest attendance of the Black-faced Spoonbill (Platalea minor) from 2015 to 2018 at two Islets located in Incheon, South Korea. We visited study sites in March- April and set up the remote sensor cameras at two breeding sites (Mae-do, Guji-do) to observe chick-rearing behavior. Mean nest bout length at Mae-do (female: 4.2 ± 0.1 hr, male: 4.0 ± 0.1 hr) was shorter than at Guji-do (female: 5.3 ± 0.2, male: 6.0 ± 0.3 hr), and trip duration at Mae-do (female: 4.4 ± 0.1 hr, male: 4.0 ± 0.1) was also shorter than at Guji-do (female: 7.0 ± 0.2 hr, male: 7.0 ± 0.3). Mean nest bout length and trip duration at both study sites decreased as chick rearing progressed. Males attended their nests during the daytime, and females attended their nests during the nighttime. Our results showed that females and males’ duties were divided by the diel cycle, but the pattern of nest attendance could change depending on the environment of their breeding sites during the chick-rearing period.
참고문헌 (29)
- 강화갯벌 및 저어새번식지 관리방안, "강화군청", 강화군청, 759~ (2017)
- 김우철, "저어새의 짝짓기 행동에 관한 연구", 석사, pp.2015
- 박종현, "경기만 일대에서 번식하는 저어새(Platalea minor)의 포란 행동에 영향을 미치는 요인", Ocean and Polar Research, 41(3), pp.147~157 (2019), 한국해양과학기술원[DOI]
- 정민수, "안정성 동위원소 분석을 이용한 저어새(Platalea minor) 유조 먹이의 시공간적 변화", 석사, 산림과학부 산림환경학전공, pp.2014
- 조항수, "한국의 번식기 저어새(Platalea minor) 보전을 위한 대체서식지 조성 모형 개발", 석사, 생태조경학, pp.2010
- Aguilera E, "Parental roles in the White Spoonbill", Ardeola, 41(1), pp.19~28 (1994)
- Bulla M, "Behavioural rhythms and parental cooperation in biparentally incubating shorebirds", Ph. D., pp.2016
- Canestrari D, "Costs of chick provisioning in cooperatively breeding crows : An experimental study", Anim Behav, 73(2), pp.349~357 (2007)
- Catry T, "Intercolony and annual differences in the diet and feeding ecology of little tern adults and chicks in Portugal", Condor, 108(2), pp.366~376 (2006)
- Chong JR, "Breeding biology of the Black-faced Spoonbill Platalea Minor", J Field Ornithol, 14, pp.1~10 (1996)
- Hamer K, "The effects of changes in food availability on the breeding ecology of great skuas Catharacta skua in Shetland", J Zool, 223(2), pp.175~188 (1991)
- Harrison F, "How is sexual conflict over parental care resolved? A metaanalysis", J Evolution Biol, 22(9), pp.1800~1812 (2009)
- 강정훈, "Home range and movement of juvenile black-faced spoonbill Platalea minor in South Korea", Journal of Ecology and Environment, 41(1), pp.29~33 (2017), 한국생태학회[DOI]
- 강정훈, "Distribution, breeding status, and conservation of the black-faced spoonbill (Platalea minor) in South Korea", Forest Science and Technology, 12(3), pp.162~166 (2016), 한국산림과학회[DOI]
- A review of the status and distribution of black-faced spoonbill 1989, "Kennerley PR", Hong Kong Bird Watching Society, 157~ (1990)
- Kushlan JA, "Feeding rhythm in nestling white Ibis", Wilson Bull, 88(4), pp.656~658 (1976)
- Kwon IK, "Breeding and conservation biology of the Black-faced Spoonbill Platalea minor in Korea", Ph.D., pp.2017
- 권인기, "칠산도의 저어새 번식 현황과 둥지장소 특성", 한국환경생태학회지, 29(5), pp.703~709 (2015), 한국환경생태학회
- Mcnamara JM, "Currencies for foraging based on energetic gain", Am Nat, 150(5), pp.603~617 (1997)
- Nur NJA, "The cost of reproduction in birds: An examination of the evidence", Ardea, 55(1−2), pp.155~169 (1988)
- Ojowski U, "Diet and nest attendance of incubating and chick-rearing northern fulmars(Fulmarus glacialis)in Shetland", Mar Biol, 139(6), pp.1193~1200 (2001)
- Swennen C, "Food and feeding behavior of the black-faced spoonbill", Waterbirds, 28(1), pp.19~27 (2005)
- St Clair JJ, "Unusual incubation sex-roles in the Rufouschested Dotterel Charadrius modestus", Ibis, 152(2), pp.402~404 (2010)
- Stearns SC, "The evolution of life history traits : A critique of the theory and a review of the data", Annu Rev Ecol Syst, 8, pp.145~171 (1977)
- Tasker M, "Diets of seabirds and consequences of changes in food supply", pp.18~28 (1999), ICES Cooperation
- Ueng YT, "Diet of the black-faced spoonbill wintering at Chiku Wetland in Southwestern Taiwan", Waterbirds, 29(2), pp.185~190 (2006)
- Velando A, "Intercolony and seasonal differences in the breeding diet of European shags on the Galician coast(NW Spain)", Mar Ecol-Prog Ser, 188(3), pp.225~236 (1999)
- 유성연, "강화도 논에서 저어새(Platalea minor)의 섭식행동", 한국환경생태학회지, 33(2), pp.168~177 (2019), 한국환경생태학회[DOI]
- Yu YT, "Feeding of wintering black-faced spoonbills in Hong Kong: When and how long?", Waterbirds, 27(2), pp.135~141 (2004)
